Prečo sme sa tentokrát vybrali na Muráň

Je fascinujúce ako dokáže história niektoré príbehy úplne zabudnúť a iné vykresliť tak, až sú notoricky známe. Keď sme cestovali po Muránskej planine, zaujal ma príbeh Márie Séčiovej. Hoci som o nej veľa nevedela, slovné spojenie, ktoré sa s ňou viaže – Muránska Venuša, som poznala. Bola som zvedavá, prečo ju dejiny takto označili. Preto som si príbeh prešla z rôznych strán. Stredovek bol ťažkým obdobím tak všeobecne, nieto ešte pre múdre, rozhľadené a praktické ženy. Keď sa na postavu Márie Séčiovej pozriem z dnešnej perspektívy, mám pocit, že presne viem, čo bolo príčinou množstva príbehov, legiend a klebiet.

Muráň a jeho okolie je fascinujúcim kúskom Slovenska. Na maličkom území sa nachádza veľké množstvo prírodných úkazov. Muránska planina je domovom asi jedného z najmilších zvierat – sysľa pasienkového, ale aj lokalitou s výskytom jedinečnej rastliny – lykovca. Je miestom, kde sa polodivoko chovajú kone.

Muráň a jeho okolie je teda miesto bohaté na zážitky, poznanie, bádanie a pátranie. Preto sme sa v auguste vybrali práve sem.

Možno sa vám bude páčiť

Uverejniť komentár.

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.