Ako vznikal Cyprián

Príbeh o Lietajúcom Cypriánovi z Červeného Kláštora je príbehom o lietaní, o dávnom ľudskom sne. Vidieť svet zhora fascinuje ľudí od počiatkov. Veď si len spomeňte, ako vám je, keď vyleziete na vrch kopca alebo rozhľadňu, naberiete dych a pozriete sa na krajinu.

Cyprián bol inšpiráciou na úplne prvý príbeh Kamžekam a vznikol oveľa skôr než samotný program KamžeKam. Pre jeho začiatok však hádam nie je ideálnejšia téma. Aj Kamžekam sa chce rozletieť po Slovensku, rozprestrieť krídla a vidieť všetku tú krásu. Cyprián si svoje poznanie nenechal pre seba. Vytvoril zbierku informácií o všakovakých bylinkách, aby generáciám po ňom zanechal poznanie. Aj KamžeKam chce byť inšpiráciou k poznaniu.

Neviem ako vaše deti, ale tie, ktoré poznáme my, sa rady hrajú v prírode. Je to pre ne to najprirodzenejšie prostredie. Liečivé rastliny sú ďalším dôvodom, prečo Cyprián vznikol. Poznať silu prírody, pochopiť jej zmysel, súvislosti a dar, ktorým pre nás ľudí je, je krásne posolstvo, ktoré chceme deťom prostredníctvom mnícha Cypriána odovzdať.

Prvý mesiac KamžeKam nás zavedie na prekrásne miesto, kde príroda vytvorila majestátne hory a voda ich upravila do výnimočnej podoby. Prejdeme sa po miestach, kde cítiť atmosféru pokoja.

Cyprián nás pri tvorbe aktivít viedol akosi sám. Miesto, kde žil, je plné možností. Dotýka sa fyziky, biológie, architektúry, histórie a tradícii. Keď sme ho tvorili, netušili sme, že objavíme Goralov a ich vlastný jazyk, že nás prekvapí, koľko toho v okolí stojí za návštevu, že práca s bylinkami nás privedie k tvorbe vlastných receptov.

Koniec-koncov, každý mesiac, každá téma KamžeKam si svoju linku určuje prirodzene a plynulo. To nás na tom celom baví asi najviac.

Cyprián je naša srdcovka, jeho príbeh je o odhodlaní a túžbe, o dobre a pokore, o pomoci a naplnenom živote, je o prírode a ľuďoch, je o kúsku slovenskej zeme, ktorú niekto veľmi obdaroval silou života. Preto veríme, že vás bude baviť tak ako nás.

Možno sa vám bude páčiť

Uverejniť komentár.

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.